Deși nu-mi doresc turism cu orice preț în Brașov, din viziunea #BRASOV2030 nu poate lipsi turismul. În calitate de consilier local voi susține proiecte care aduc Brașovul mai aproape de identitatea unui oraș cu adevărat (eco)turistic și european. În această secțiune voi povesti despre ideea unui festival gastronomic care să ofere brașovenilor și turiștilor un meniu bazat strict pe rețete tradiționale din Transilvania, gătite cu ingrediente locale. Micii producători locali vor avea astfel o piață de desfacere mai mare, iar turiștii vor avea ocazia să guste cu adevărat o Transilvanie autentică și sustenabilă. Eu asta înțeleg prin identitate europeană!

Transilvania Gastronomică reprezintă un festival organizat în Sibiu care ar putea să se extindă și în Brașov și alte localități din regiunea Colinele Transilvaniei. Restaurantele participante la acest festival gastronomic își schimbă meniul temporar, în fiecare an, cu rețete locale, gătite cu ingrediente locale. Bistro de l’Arte (din Piața Enescu, Brașov) este printre puținele restaurante din România care folosește peste 80% din ingrediente de la producători locali. Astfel, atât rețetele, cât și gustul mâncării devin mai brașovene și mai transilvănene. Adică mai europene! Festivalul poate fi extins și în alte localități în afara Brașovului (în colaborare cu Sibiu, Sighișoara și alte localități), în cetăți sau biserici fortificate, unde pot fi organizate brunch-uri în perioada festivalului gastronomic. Astfel de evenimente sunt deja organizate de ani buni de către Asociația My Transylvania în împrejurimile Sibiului (vă recomand să urmăriți calendarul de brunch-uri organizat de această asociație – merită să gustați minunățiile localnicilor care de-abia așteaptă să gătească pentru turiști). Transilvania Gastronomică poate deveni în timp un exemplu de ecoturism care să acopere zona geografică cunoscută drept Colinele Transilvaniei (regiunea dintre Brașov, Sibiu și Sighișoara). Un astfel de brand culinar comun ar putea atrage atât românii de pretutindeni care se întorc acasă în timpul concediilor, cât și turiștii străini care caută liniște, autenticitate și tradiție. Cu cât călătoresc mai mult în afara României, cu atât înțeleg unicitatea și potențialul Brașovului și al Transilvaniei în Europa. Cred că românii ar trebui să se simtă (mai) europeni prin astfel de rețete locale autentice!

Brașovul a fost și va rămâne cel mai frumos oraș din România, iar turismul va juca un rol esențial în dezvoltarea orașului. Din păcate, administrația locală nu a profitat de pe urma locației geografice și a istoriei Brașovului, ci a considerat o garanție de necontestat faptul că Brașovul va rămâne în percepția românilor drept orașul unde merg la schi iarna și unde trebuie să se oprească neapărat pentru o vizită în centru. Administrația locală nu a anticipat că acest model de a face turism nu este sustenabil și nu produce dezvoltare economică durabilă. Mașinile au invadat centrul istoric al orașului, cultura este la pământ, iar turiștii pleacă după o zi de stat la terase și făcut selfie-uri în Piața Sfatului, bifând rapid vizitarea celui mai frumos oraș din România. Brașovul poate mai mult de atât! 

Îmi doresc ca Brașovul să redevină mândru și curajos, așa cum au fost brașovenii pe 15 noiembrie 1987, anul în care România comunistă a avut parte de primul protest din partea românilor netemători! 30 de ani mai târziu a sosit momentul generației libere să continue lupta românilor netemători! Brașovenii au motive să se mândrească cu trecutul lor, dar cred că își doresc să se mândrească cu un altfel de viitor! Vrem ca turiștii să revină în Brașov nu doar datorită frumuseții orașului, ci și datorită stimulilor umani pe care orașul îi are de oferit: cultura, sportul și turismul. Natura, frumusețea, liniștea și normalitatea ar trebui să (re)devină cadrul în care brașovenii și turiștii să își desfășoare potențialul și fericirea.

Candidez pentru un Brașov mândru și curajos!

Candidez pentru un Brașov european!

// Mihai Leontescu

– Candidat independent Consiliul Local Brașov: www.BRASOV2030.ro
– Autorul cărții 505 zile: www.505zile.ro
– Român european: www.mihaileontescu.ro

Poți afla ce am făcut până acum cu viața mea aici

Poți afla ce urmează să fac în continuare cu viața mea aici

Îmi poți scrie (orice și oricând) la contact@mihaileontescu.ro